Jouw huis is natuurlijk je thuishaven. Een plek waar je terugkeert na een lange dag werk. Een plek waar je thuiskomt na een fikse avond in de stad. Een plek waar je in het weekend lekker luiert op de bank. Er is geen plek zoals thuis, een plek waar je een gigantisch deel van je leven doorbrengt. Maar is jouw huis wel optimaal ingericht wanneer het op leven aankomt? Zijn er nog aspecten aan de woonkamer die met een kleine verandering het leven beter zullen maken? Is jouw leefomgeving zoals jij het graag wilt, met een persoonlijke stijlvolle twist? Als jouw vrienden altijd afzeggen wanneer er een samenzijn georganiseerd is bij jou thuis, dan moet je misschien eens gaan kijken of het niet aan jouw decoratieve krachten ligt.

wonen

De balans tussen trends en gemak

Je wilt uiteraard dat je woonkamer er goed uitziet, maar ook dat je gemakkelijk alle handelingen kan verrichten met zo min mogelijk moeite. Zit jij wel eens op een regenachtige zondagavond op de bank? En gaan er dan wel eens dingen door je hoofd zoals: had ik mijn koelkast nou maar naast de salontafel gezet zodat mijn overheerlijke, goudgele, koude vrienden van de onderste plank binnen handbereik heb en ik lekker op de bank kan liggen totdat de onfortuinlijke maandag het feest bruut verstoord?

Deze gedachte, hoe verdacht specifiek die ook mag zijn, spookt door de hoofden van ongeveer 96% van de Nederlandse mannen volgens een gefingeerd onderzoek van het CBF (Centraal Bureau voor Fictieviteiten). Echter zou deze geniale vinding in tweestrijd zijn tussen gemakzucht en een stijlvolle woonkamer. Zo zijn er veel keuzes die je moet maken in je leefomgeving die in tegenstrijd zijn met de hedendaagse stijlvolle norm.

Wanneer is het stijlvol en wanneer is het fout?

Tegenwoordig is de samenleving een stuk moeilijker te lezen dan vroeger wanneer het komt tot het verschil tussen do’s en don’ts. Zo is het steeds moeilijker in te schatten of iemand die bijvoorbeeld een alternatieve kledingstijl heeft nou enorm stijlvol is, of zoals de Engelsen zeggen: Crazy as a door. Zo is het met de binnenshuis architectuur erg vergelijkbaar. Soms kom je bepaalde kleurencombinaties tegen waarvan er in de maag een averechtse neiging ontstaat, en de andere keer schiet je spontaan vol van jaloezie zo prachtig. Uiteraard, smaken verschillen. Als jij bijvoorbeeld stroop over jouw pizza gooit betekend dat nog niet dat jij een barbaarse smeerlap bent, maar het gemiddelde organisme zou die keuze wellicht niet maken.

Maar we moeten natuurlijk wel allemaal zijn wie wij willen zijn. En er is geen plek beter geschikt om jezelf te zijn, dan je eigen woonomgeving. Zorg dus dat je jouw persoonlijkheid goed in je omgeving verwerkt. Let er alleen dus wel op dat je er niet in doorschiet. Mocht je nog twijfels hebben over keuzes die je maakt, wees dan niet bang om een second opinion te vragen aan mensen in jouw omgeving. Nederlanders zijn over het algemeen vrij eerlijk als het om advies gaat, dus misschien komt een preliminair advies erg van pas voordat jij alle 151 eerste generatie Pokémon op je muur laat schilderen.