Werkdruk is een begrip wat we steeds vaker voorbij horen komen. Steeds meer mensen ervaren een ongezonde druk op het werk. Voor de Covid-19 pandemie was dit al het geval maar wereldwijd is stress op het werk een ongekend groot probleem geworden. Werknemers die langdurig onder te hoge druk werken zullen klachten krijgen en ziek uitvallen. Vaak is dan een Burn-out de gestelde diagnose. Burn-out kenmerkt zich door zowel lichamelijke, psychische als sociale klachten die gepaard gaan met een verminderd gevoel van eigenwaarde op het werk. Het is geen ziekte, maar een syndroom. Dat wil zeggen dat burn-out zich uit door klachten op verschillende vlakken. Het is een langzaam en sluipend proces. Het is nu zaak voor werkgevers om maatregelen te treffen om voor hun werknemers preventieve acties te ondernemen. Voorkomen is in dit geval zeker beter dan genezen maar het is zeker niet makkelijk.

Gevolgen

Langdurige stress heeft meer nadelige gevolgen dan de meeste mensen vermoeden. Langdurige stress vermindert je immuunsysteem. Verder zijn veel voorkomende klachten, hoofdpijn pijn in nek en rug en continue vermoeidheid. Ook slecht slapen is een gevolg van stress. Stresshormonen zorgen ervoor dat je rusteloos bent en dat je ‘s avonds gaat zitten piekeren. Gevolg is dat je niet uitgerust wakker wordt en extra geprikkeld aan de dag begint. Een vicieuze cirkel dus. Ook ligt het gevaar van bijvoorbeeld een alcoholverslaving op de loer. Om je rustiger en prettiger te voelen grijpen mensen in stresssituaties vaker naar de fles. En hierdoor komt alcoholmisbruik steeds vaker voor in Nederland. Een verslaving is iets waar je serieus mee moet omgaan en wat vaak ook sneller fout kan gaan dan je zelf door hebt. hulp bij verslaving is daarom erg belangrijk! Alcoholverslaving hulp is helemaal niet iets waar je je voor hoeft te schamen en is juist goed als je daar zelf hulp voor gaat zoeken!

Wat gaan we er aan doen

Een beetje werkstress is helemaal niet zo erg. Het zorgt ervoor dat je alert blijft en kan de nodige druk geven om je beste beentje voor te zetten. Overmatige werkstress dat wil je niet. Het is een taak van zowel werknemers als ook werkgevers om het stressprobleem grondig aan te pakken. Ook de overheid speelt een belangrijke rol in dit proces. De symptomen van werkdruk zijn alertheid en concentratie. Iemand kan veel doen in beperkte tijd.  Het belangrijkste is om voortijdig de symptomen te herkennen als werkdruk omslaat naar werkstress. Werkgevers kunnen het beste in gesprek gaan met hun werknemers. Elk persoon is anders, heeft andere stressoren en andere energiebronnen dus ervaart werkstress dus ook anders. Het tijdig signaleren kan achteraf veel ellende besparen.

Categorieën: News