Het is eigenlijk best gek dat men niet echt bezig is met licht dat in huis wordt geplaatst. Bij velen is het uitkiezen van lampen en het juiste licht bijzaak, terwijl het de sfeer in huis kan maken of breken. Er zijn veel soorten lampen en licht. Elk type heeft eigen kenmerken en komt tot zijn recht in een bepaalde ruimte. Heb jij zomaar lampen en licht uitgekozen of heb je er echt bij stilgestaan om de juiste keuze te kunnen maken. In deze blog belichten wij (see what I did there?) de verschillende soorten lampen en licht.

Bestudeer de ruimte

Door goed te kijken naar het natuurlijke licht dat binnen komt en de kleuren op de muur. Dit beïnvloed namelijk het soort licht dat je nodig hebt om in de ruimte te bevestigen. Een kleine ruimte heeft bijvoorbeeld minder fel licht nodig dan een grotere ruimte. Ook als je meerdere plekken in de ruimte hebt om een lamp te bevestigen moet je daar rekening mee houden. Neem je twee lampen die even fel zijn of kies je er voor om hier onderscheid in te maken. Deze factoren zijn belangrijk om mee te nemen als je gaat bepalen welk licht je uiteindelijk bevestigt.

Een lamp uitkiezen

Weten welk soort licht je in een ruimte wil hebben is één ding, maar dan moet je nog een lamp kopen. Niet elke lamp past bij je interieur. Bij een warmere klassieke inrichting passen kroonluchters mooi en bij een moderne inrichting kun je een led spotje beter kwijt. Behalve de algemene interieurstijl van de ruimte is het ook belangrijk om de meubels en de rest van het geheel mee te nemen in je keuze. Met de meubels, kleuren van de accessoires en dergelijke factoren moet rekening gehouden worden als je een lamp gaat kiezen. Naast lampen die je aan het plafond bevestigt is het goed om te bedenken of je ook wandlampen of een eventuele sta lamp zou willen en deze ook echt kwijt kunt.

Goede kwaliteit

Goed licht is belangrijk. Met een ingebouwde led spot zal je niet snel last hebben van vervelende kwaliteit. Als je regelmatig lamppeertjes koopt om je ruimtes van licht te voorzien, moet je wel naar de kwaliteit kijken. Vooral met lampen geldt goedkoop is duurkoop. Een goedkoop lampje van een budgetwinkel kan even een mooie deal lijken, maar je gaat sneller dan nodig door een hoop lampen. Je kunt beter een wat duurdere lamp kopen en hier een tijd lang van profiteren.

Categorieën: News