In het leven weten we eigenlijk maar één ding heel zeker, we zullen overlijden. Weet jij wat de wensen zijn van jouw dierbaren rondom hun uitvaart? Heb je er zelf überhaupt wel eens over nagedacht? Ik geef toe, het is geen gespreksonderwerp voor op een verjaardag of iets dergelijks. Maar toch zou het goed zijn als je het eens met je dierbaren over jouw en hun uitvaart zou hebben. Het is een gesprek die velen niet durven voeren, maar het is tegelijkertijd ook een gesprek waarvoor je heel dankbaar zult zijn dat je het toch wel gevoerd hebt. Niet iedereen doorloopt het proces dat hij of zij mee kan denken over de uitvaart, bijvoorbeeld in een ziekteproces waarbij je het overlijden min of meer aan ziet komen. Het leven kan ook plotseling voorbij zijn. En weten jouw nabestaanden dan wat jij wel of vooral niet had gewild?

Keuzes

Rondom het regelen van een uitvaart zijn er vele keuzes die gemaakt zullen moeten worden. Wil je begraven worden of liever gecremeerd? Welke kist vind je mooi? Welke muziek mag er niet ontbreken tijdens jouw uitvaart? Zo hebben vrienden van mij bijvoorbeeld een afspeellijst op Spotify met liedjes die zij op hun uitvaart zouden willen horen, gewoon voor de zekerheid. Deze werken ze steeds bij als er een liedje is wat hun aanspreekt. Het is goed om eens over dit soort dingen na te denken en vervolgens met een dierbare het gesprek aan te gaan over dit onderwerp. In veel gevallen is het je namelijk niet gegeven om hier nog over na denken wanneer het overlijden plots daar is. Hoe fijn is het als iemand op de hoogte is van jouw laatste wensen en andersom jij weet hoe jouw dierbaren dat zouden willen?

Uitvaartbegeleiding

Gelukkig hoef je een uitvaart niet helemaal alleen te regelen. Uitvaartbegeleiding is een hele fijne manier om een mooi afscheid te creëren. En ja, daarbij helpt het zeker als er van tevoren al eens is nagedacht over de wensen van de overledene. Zo hadden wij bij het afscheid van mijn opa de kist bijvoorbeeld in de koelcel van het tuindersbedrijf staan. Iets ongebruikelijks, maar wel mogelijk doordat men iedere dag even kwam checken of het nog haalbaar was. Zo kunnen zij jou echt ondersteunen en meedenken over bepaalde mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld met de rouwauto nog langs een voor de overledene hele belangrijke plek rijden. Of wellicht zijn er nog andere wensen. Maak het bespreekbaar. Met de juiste begeleiding kun je er echt voor zorgen dat je gehoor geeft aan de laatste wensen van jouw dierbare. Een mooier afscheid kun je je niet wensen.

Categorieën: News